Игри с връзки – развийте двигателните умения на детето

Игри с връзки – развийте двигателните умения на детето

12 октомври 2022

Важността на фината моторика

В днешно време все повече деца не умеят да извършват прецизни действия – не защото не са готови физически или психически за тях, а просто защото никой не ги е научил. В стремежа си да улеснят или предпазят детето, родителите често купуват обувки с велкро и панталони с ластици, не позволяват да се използват ножици или игли… И когато дойде време за училище, разбират, че детето трудно държи химикалката, няма добра координация и му е трудно да се самообслужва. А психолозите знаят също, че недоброто развитие на двигателните умения затруднява и речта на детето.

Развиващите игри

Когато започва да работят по насърчаването на фината моторика, специалистите разбират, че могат да се направят развиващи игри дори с най-прости средства. Те са забавни за децата, като неусетно ги въвличат в упражняване на най-прецизните движения, които развиват мозъка и помагат за овладяването на света.

Игра с връзки – проста, но ефективна

Играта с връзки е създадена от известната лекарка и педагожка Мария Монтесори. Играта помага на детето да се ориентира, да създава елементи, да прецизира движенията си, да връзва връзки. Докато нанизва връзките в дупките по различни начини, детето се упражнява да координира очите и ръцете, да прави точни и фини движения, да мисли логически и да упорства, докато постигне целта си.

Игрите с връзки на издателство „АДАРИ“ са специално създадени, за да бъдат привлекателни за децата и да ги предизвикат да играят с тях, като неусетно ги обучават. С ваша помощ може дори да се научи и да брои, да разпознава цветовете, животните и формите. Покажете на детето как да нанизва връзките по дупките на картината и след като веднъж овладее физическата част на играта, оставете го да развихри въображението си и да създава собствени форми по картите.

 


Кои сме ние?
23 май 2024

Кои сме ние? Издателска къща „АДАРИ“ е семейният проект на една отдадена майка и порастващите ѝ деца. Прекарваме много време заедно и успяваме винаги да намерим нещо забавно и полезно за правене. Така, с много усмивки и хубави спомени с мама, децата неусетно получаваха правилно обучение и развиха много свои умения и таланти. Пожелахме да споделим опита си и да помогнем на всички деца да опознаят света, да го овладеят и да го сътворят по-красив и вълшебен. И това наше желание даде старта на „АДАРИ“.

прочети още

Скъпи приятели, Сега лесно можете да платите с банковата си карта на сайта ни! Безопасно и напълно безплатно! Системата на myPOS ви позволява бързо и сигурно да платите вашата поръчка.

прочети още

Скъпи приятели! Щастливи сме да ви информираме, че можете да закупите любимите си книжки на Издателска къща Азбукиведи за оцветяване с вода и книжки със стикери «Стикербук 100% стикери» при нас.

прочети още

Този път ще говорим за формите – едно от нещата, които детето може да научи в най-ранна възраст, но само ако получи специална помощ от обичан възрастен. Ето откъде да започнете и как неусетно да накарате детето да разпознава геометричните форми.

прочети още

Обучението на деца с разстройства от аутистичния спектър често е предизвикателство само по себе си. А обучението по рисуване понякога изглежда направо невъзможно – те по правило не желаят да се занимават с никакви ръчни дейности. И все пак рисуването е наистина важно за тях, особено за невербалните деца, при които развитието на фината моторика подобрява значително уменията за писане, четене и дори говорене.

прочети още