Обучение по рисуване на деца в аутистичния спектър

Обучение по рисуване на деца в аутистичния спектър

5 септември 2022

Упражняване на силата на ръцете

Децата в аутистичния спектър често имат слаба мускулатура и нисък мускулен тонус в ръцете. За да се улесни рисуването, е важно да се работи за подсилването им и за фините им двигателни умения. Специалистите препоръчват подготовка, която включва игри с пясък и формички, с водни играчки или предмети, които скърцат при стискане. Пълзенето също е добро упражнение, независимо от възрастта. Можете да им помогнете и като ги оставите да рисуват прави, вместо седнали.

 

Упражняване на правилен захват

Правилният захват на молива и четката също са важни за децата в аутистичния спектър. Нужно е да се коригира и упражнява от самото начало, преди неправилният захват да е станал навик. За да улесните процеса, можете да занимавате детето с други дейности за координация между показалеца, палеца и средния пръст: да сгъвате хартия наполовина и да я късате, да нанизвате мъниста, да използвате пинцети, да връзвате връзки. В издателска къща „АДАРИ“ сме разработили игри с връзки, които могат да ви бъдат от полза.

 

Упражняване на вниманието

За да помогнете на детето да задържи вниманието си, предлагайте му да рисува върху вертикална повърхност, например лист на стената или на статив, книжка за оцветяване върху огромна картонена кутия.

 

Развитие на уменията за възприемане

Докато детето рисува или оцветява, можете да го насърчавате да се фокусира върху основните обекти, за да преодолее визуалните си предпочитания и избягването на зрителен контакт. Много подходящи за тази цел са нашите книжки за оцветяване с вода. Можете да помогнете на детето да осъзнава границите на полетата и да ги попълва прецизно; да разпознава цветовете, когато се появят; да определя положението на обектите един спрямо друг.

 


Скъпи приятели! Щастливи сме да ви информираме, че можете да закупите любимите си книжки на Издателска къща Азбукиведи за оцветяване с вода и книжки със стикери «Стикербук 100% стикери» при нас.

прочети още

Всяка дейност, която извършва детето, може да му бъде от полза – то постоянно развива сръчността, мисленето и въображението си. И все пак има игри, които целенасочено подтикват децата да овладяват определени важни умения. За важността на фината моторика и за една специална игра ще говорим този път.

прочети още

Този път ще говорим за формите – едно от нещата, които детето може да научи в най-ранна възраст, но само ако получи специална помощ от обичан възрастен. Ето откъде да започнете и как неусетно да накарате детето да разпознава геометричните форми.

прочети още